CV de Metworst

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Metworstgevoel zit in de genen

Het interview van Martijn Kraan met onze 4 oud-voorzitters.

Bron: Oude IJsselstreekvizier.
Tekst: Martijn Kraan.
Foto: Roel Kleinpenning

Silvolde – 55 jaar De Metworst: dat is in carnavalsland een jubileum. De Silvoldse vereniging heeft daar al op verschillende momenten feestelijk aandacht aan geschonken en het komend weekend, als carnaval losbarst, krijgt ook een gouden randje. Voor de gelegenheid kwamen vier oud-voorzitters van de Metworst samen in hun residentie, café 't Molentje.

We zijn de eerste gasten deze vroege vrijdagavond in de kroeg. De koffie wordt overgeslagen, het weekend wordt ingeluid met een mooi speciaal bier, dan wel een borreltje. Voor de gelegenheid hebben Wim Veenhuizen (31 jaar voorzitter), Ibe Bongers (13 jaar), Peter Pruijn (zes jaar) en de huidige preses Sander Klomberg (drie jaar, tot aan nu) hun voorzitterssteek meegenomen en poseren proostend voor de fotograaf. De eerste voorman van de Metworst, Jan van Lent (vier jaar) is niet meer onder ons.

Als de foto is gemaakt en het tweede glas La Chouffe is aangerukt beginnen we met het interview. Wij kennen de vier gesprekspartners al langer dan vandaag en weten: gooi een paar steekwoorden op tafel en de heren vertellen wel. De ene anekdote na de andere komen langs (niet allemaal geschikt voor publicatie overigens). Over hoe de Metworst in 1964 ontstond als carnavalsvereniging voor de agrariërs in zaal 't Molentje van Bennie en Riet Mijnen, als tegenhanger van de Foekepot, dat meer gericht was op de middenstanders. Tegenwoordig treedt Silvolde als carnavalsdorp naar buiten onder de noemer 'Totaalcarnaval'. De Metworst, de Foekepot plus Jeugdcarnaval hebben deels hun eigen programma, maar ook zijn er gezamenlijke activiteiten en bovendien stellen ze het spoorboekje zo samen dat ze elkaar nergens in de wielen rijden. Echt iets van de laatste jaren, dat Totaalcarnaval. Of toch niet? "Welnee", oppert Wim Veenhuizen. "Vroeger gingen we met alle feestvierders op dinsdag früshoppen bij de Foekepot bij 'Pömpke' Dorsthorst en daarna ging iedereen achter de muziek aan naar Mijnen, 'moes eaten'. Dat was geweldig, ook met zijn allen samen. Alhoewel, ik herinner me ook een editie waarin wij de Foekepot hadden uitgenodigd en een ereplaats op het podium hadden gegeven, maar omgekeerd konden we nergens zitten. Daarop zijn we maar naar Breedenbroek gegaan om bij Koenders carnaval te vieren."

"Het idee van Totaalcarnaval is dat ieder zijn eigen identiteit heeft, maar elkaar toch keihard nodig heeft en het totale carnaval in Silvolde met elkaar uitdraagt", stelt Peter Pruijn. En niet zonder succes. Sander Klomberg: "Vroeger werd carnaval in Silvolde gevierd door dorpsbewoners, maar tegenwoordig komen heel veel mensen uit de hele regio en omdat het feest zo groot is geworden, krijg je te maken met steeds meer eisen waaraan je moet voldoen. Dan moet je ook achter de schermen wel samenwerken om het feest in Silvolde groot te houden."

Beleving
Wie anno nu het carnaval in Silvolde bezoekt, ziet dat de jeugd het festijn omarmt. "In mijn tijd was dat minder, maar het hele uitgaansgebeuren was anders", herinnert Veenhuizen zich. Pruijn: "De Jeugdcarnaval heeft een zeer belangrijke rol gespeeld om de aantrekkingskracht van carnaval te vergroten. Je ziet dat de jeugd steeds vroeger instroomt." Klomberg: "Ik mocht er van mijn ouders niet bij, maar schreef me stiekem in bij de Jeugdraad van Elf. Vanuit de vriendengroep Spönskes gingen we toen we 11 jaar waren wagens bouwen. In 2014 werd ik Prins Metwaldus en mijn kinderen nemen het stokje nu over." Bongers: "Het carnavals-DNA zit er in, dat is stevig verankerd in Silvolde."

Dan loopt Wim Veenhuizen van tafel, pakt een dienblad en toont een unieke verzameling medailles, waaronder 'Grootste dweil van 1983'. De jaartallen vliegen over de tafel en herinneringen aan buutavonden (over de als non verklede zwangere dame die haar dochter Hilleke wilde noemen: "Hilleke van het vergeten pilleke, dat viel niet bij iedereen goed"). De kastelein wordt nog een keer gewenkt en dan komt het gesprek op bijzondere prinsenparen. "De eerste vrouwelijke Metwaldus in 2002: Chantal Heuvels met Debby Knikkink als adjudant", zegt Bongers. "Ook afgelopen jaar hadden we twee dames als hoogheid. Ik kreeg vragen uit de zuiden van het lang de vraag hoe dat hier gevallen was. Wij waren onze tijd dus al ver voor", vult Klomberg aan. Pruijn: "Het was als voorzitter altijd een lust om op zoek te gaan naar een prins. Het werd en wordt gezien als een eer." Klomberg grinnikt. "Ik was in 2014 prins carnaval en werd door Peter gevraagd in juni 2013. We waren voor de voetbalclub op pad toen hij me vroeg: 'Wil je ons komend jaar aanvoeren?' Ik keek hem aan en antwoordde: 'Ik mag al jarenlang niet meer voetballen, Peter'. Maar het bleek dus te gaan om de Metworst."

Carnaval groeit, de Metworst groeit. Maar toch is het samengevoel binnen de vereniging enorm, stellen alle vier de voorzitters. "De Raad van Elf, de dansgarde, alle vrijwilligers. Jong en oud samen, de vereniging is zo hecht: daar kan ik zo van genieten", zegt Klomberg.
Waarbij de uitdaging meteen is genoemd: hoe zorg je ervoor dat het feest dat qua omvang steeds groter wordt behapbaar blijft? Dat voor alle leeftijden een aantrekkelijk programma geboden wordt? Klomberg: "Dat wordt inderdaad steeds moeilijker. Zowel het boeken van een bekende carnavalsband, als het hele gebeuren rondom vergunningen, controles et cetera."
Ook al zijn drie van de vier geen voorzitter meer, carnaval zit voor eeuwig in hun bloed. "Vorig jaar reed ik samen met Hakkie de Clown nog voorop bij de optocht en ik treed op bij de Foekepot Plus Middag voor senioren. Ja bij de Foekepot, kun je nagaan", lacht Veenhuizen. Bongers: "Dat gevoel, dat blijft." Pruijn: "Het mooie is dat je ziet dat dit ook weer wordt doorgegeven aan je kinderen en die genieten net zo. Het zit in de genen."

Rood-wit-goud! Hier wut feest gebouwd